Përgatiti: Dr. Mirela Dhame

Mendja njerëzore gjithmonë përpiqet të japë vetë një shpjegim të asaj që ndodh rreth nesh, për të kuptuar nëse mund të bëjë diçka për të mos lejuar që ajo të ndodhë përsëri, ai përpiqet të arrijë një perceptim të kontrollit ose të bëjë parashikime, kështu funksionojnë të gjithë pak a shumë.

Një ngjarje si tërmeti na konfronton me një ndjenjë pafuqie, kërcënimi: shtëpitë tona, strehëzat tona, nuk janë më të sigurta;  vetë jemi mësuar të jemi të aftë dhe të efektshëm nga ana kulturore, në fakt ne nuk kemi mjete për t'u marrë me tronditjen menjëherë, dhe madje edhe ajo që ne përdorim si pika kryesore e referencës për të lëvizur në hapësirë, tokë, nuk është më e qëndrueshme.

Prandaj është e kuptueshme pse ndjenjat dhe emocionet që rrjedhin prej tij janë kaq të fuqishme dhe psikologjike shkatërruese.  Njihini ato, lejojini vetes që të ndjeheni të dobët, të pafuqishëm, të ndajnë frikën tuaj me miqtë dhe të njohurit, të cilët mund të kenë pasur përvojën tuaj por e kanë jetuar atë ndryshe, Është thelbësore të sigurohemi  që emocionet tona të mos kristalizohen dhe kanalizojnë proceset tona të mendimit, duke na bllokuar në mënyrë efektive në ngjarjen traumatike.  Ndarja e përvojës traumatike është e dobishme si për adoleshentët ashtu edhe për të rriturit dhe të moshuarit.

Ndonjëherë ajo që na ndihmon të kuptojmë pse një ngjarje si kjo për ne, edhe nëse nuk ka shkaktuar dëme të dukshme, është kaq alarmante. Shpesh mund të ndodhë që një ngjarje e këtij lloji të lidhet me kujtimet e vendosura më shumë në të kaluarën, madje edhe me një përvojë të ngjashme që ndoshta ka jetuar gjatë fëmijërisë, duke nxjerrë frikën e jetuar në atë kohë.

Edhe në këtë rast mund të ndihmojë të tregojmë ose shkruajmë për përvojën që kemi pasur kur ishim të vegjël, në disa raste do të ulë frikën e lidhur me kujtesën.

Me fëmijët është e dobishme të jesh i sinqertë dhe të shpjegosh atë që ka ndodhur, të flasim për të me qetësi dhe të japim shpjegime se si funksionojnë këto ngjarje dhe çfarë bëjmë ne si qenie njerëzore për t'i parandaluar ato, për shembull duke ndërtuar shtëpi më të sigurta ose duke i udhëzuar ato se cilat janë gjërat e duhura  për të bërë gjatë një ngjarje sizmike.

Në shumicën e rasteve të kaluar disa ditë nga një ngjarje si kjo, mendja jonë është në gjendje të kthehemi në një gjendje ekuilibri vetvetiu, megjithatë, në rast se pas disa javësh ne kuptojmë se jemi akoma në një gjendje të vëmendjes për çdo  zhurme, nuk mund të flemë, vërejmë që shpesh mendojmë për atë që ndodhi ose mund të kishte ndodhur, përjetojmë një humbje të përqendrimit në punë ose në shtëpi, ndjehemi të dëshpëruar ose ndihemi të trishtuar për një kohë të gjatë, në këto raste do të ishte më mirë të drejtohemi tek një psikolog ose mjek.

Marrja në kontakt me një profesionist është një zgjidhje praktike që ne marrim vetë dhe që mund të na lejojë të përballemi më mirë me përvojën e jetuar.

Duke uruar që ky shkrim t'ju ketë ndihmuar sadopak, nëse keni ende pyetje specifike, atëherë ju ftojmë të konsultoheni me mjektët tanë specialistë.

Ata janë në shërbimin tuaj 24 orë në ditë, çdo ditë të vitit si pjesë e shërbimit tonë me konsulta mjeksore nëpërmjet telefonit dhe video-telefonatave, për ju dhe familjen tuaj.

TeleDoc është shërbimi lider për telemjeksinë në Shqipëri, që me një pagesë të përballueshme vjetore ju vjen në ndihmë kudo dhe kurdo nëpërmjet telefonit dhe video-telefonatave.

Si mund ta përfitoni: