Shkëputur nga Humanitas News publikuar 3 Shtator 2018.

Përgatiti:  Dr. Mirela Dhamo

Shpesh dhimbjet e kokës dhe marramendja bashkëjetojnë: ky është rasti i migrenës vestibulare, një formë e migrenës për të cilën po flasim me Dr. Vincenzo Tullo, neurolog dhe Shef i klinikës se Cefalsesë pranë Humanitas në Milano.

Vertigoja karakterizohet nga ndjenja sikur trupi po zhvendoset në lidhje me mjedisin ose anasjelltas; në shumicën e pacientëve me migrenën vestibulare, vertigo ose marja e mendëve vërehet pavarësisht dhimbjeve të kokës.  Siç thekson Dr. Tullo, forma të tjera të dhimbjes së kokës mund të lidhen edhe me vertigo, siç është "dhimbja e kokës tipike, veçanërisht nëse shoqërohet me kontraktim të muskujve të qafës, si dhe dhimbje koke kronike, veçanërisht në prani të çrregullimeve të gjumit dhe abuzimit me ilaçe.

Shoqërimi i dhimbjes së kokës dhe marramendjes mund të ndodhë edhe në rast sëmundjesh vaskulare cerebrale (siç janë diseksioni i arterieve vertebral, iskemia ose hemorragjia në fosën kraniale posteriore), hipertensioni intrakranial, neoplazitë,  infeksionet e trurit ose sistemeve, traumat krano-cervical..etj.

Si bëhet diagnoza e migrenës vestibulare?

Diagnoza e migrenës vestibulare përdor disa kritere të përcaktuara nga Shoqëria Ndërkombëtare e Dhimbjes së Kokës. Duhet të ketë të paktën pesë situata të karakterizuara nga të ashtuquajturat simptoma vestibulare, ose marrja e mendjeve me intensitet të moderuar ose të rëndë, që zgjasin nga pesë minuta në shtatëdhjetë e dy orë.

Simptomat vestibulare janë vertigo e brendshme, kur pacienti ndjen një lëvizje të trupit në lidhje me mjedisin;  vertigo e jashtme, kur në vend të kësaj duket se ambienti dhe mjedisi lëvizin; vertigo e pozicionit, për shkak të një ndryshimi në pozicionin e kokës;  vertigo e shkaktuar nga stimujt vizual ose lëvizjet e kokës. Marramendje për shkak të lëvizjeve të kokës gjithashtu mund të jetë e pranishme nauze.

Në të paktën gjysmën e këtyre episodeve, duhet të ketë të paktën një nga tiparet e migrenës:

  • dhimbje pulsuese,
  • dhimbje të njëanshme,
  • dhimbje koke që përkeqësohet me lëvizje (siç është ecja),
  • fotofobi,
  • phonophobia ose aura vizuale (prani në fushën vizuale të  dritat me gaz dhe linjat e zigzag).

Më pas do të jetë e nevojshme të përjashtohen çrregullime të tjera vestibulare dhe të merret parasysh shoqërimi me migrenën, me ose pa atmosferë, të cilën pacienti mund të ketë pësuar në të kaluarën.

Trajtimi farmakologjik dhe mënyra e jetesës

"Pas diagnozës, specialisti do të përcaktojë llojin më të përshtatshëm të terapisë.  Për të trajtuar migrenën vestibulare, mund të tregohen ilaçe të tilla si betahistine, levosulpiride, dihydroergotamine, cinnarizine, dimenindrinato dhe kortizon.

Roli i stilit të jetës është thelbësor: një qasje e saktë dietetike-ushqyese dhe rregullsia e gjumit mund të ndihmojnë në uljen e frekuencës dhe intensitetit të krizave.  Prandaj është mirë të ndiqni një dietë të shëndetshme që përfshin drithëra, fruta, perime, bishtajore dhe peshk dhe hidratim adekuat ”, përfundoi Dr. Tullo.

Duke uruar që ky shkrim t'ju ketë ndihmuar sadopak, nëse keni ende pyetje specifike, atëherë ju ftojmë të konsultoheni me mjektët tanë specialistë.

Ata janë në shërbimin tuaj 24 orë në ditë, çdo ditë të vitit si pjesë e shërbimit tonë me konsulta mjeksore nëpërmjet telefonit dhe video-telefonatave, për ju dhe familjen tuaj.

TeleDoc është shërbimi lider për telemjeksinë në Shqipëri, që me një pagesë të përballueshme vjetore ju vjen në ndihmë kudo dhe kurdo nëpërmjet telefonit dhe video-telefonatave.

Si mund ta përfitoni: